MTU op mobiele dataverbindingen

MTU op mobiele dataverbindingen Op een mobiele dataverbinding is een gereduceerde MTU van toepassing. Onder normale omstandigheden zal een WAN poort meestal 1500 bytes ondersteunen, maar bij een mobiele verbinding is dit vanwege allerlei technische redenen niet mogelijk. Vanwege deze reden gebruikt het netwerk van vanBraak ICT de mobiele verbinding met een PCO (protocol configuration option) om de MTU in te stellen op 1280 bytes.

Helaas blijkt in de praktijk dat niet elk device hier even goed naar luistert, derhalve overschrijft het netwerk in de NAT engine ook de MSS (minimum segment size) in de TCP SYN naar de juiste waarde (1240 bytes). Voor UDP is dit niet mogelijk.

We zien in de praktijk met name bij een LTE of 3G dongle in een WAN router dat het nog wel eens problemen kan geven. Wat we zien is dat een SIP device een invite met veel codecs stuurt waardoor het pakketje niet door de MTU heen ging. Aangezien er in firewall was ingesteld dat ICMP uit stond kon de mobiele verbinding niet naar behoren functioneren.

Advies in dit soort situaties: blokkeer nooit zomer al het ICMP verkeer. Vaak wordt dit geblokkeerd met de reden ‘waarom moet je mij pingen’? In deze situatie moest de klant dus ICMP verkeer toestaan om het te laten werken. Daarnaast is het advies om de MTU van een mobiele WAN verbinding in de router in te stellen op 1280 bytes (default MTU voor inner IP packets in 3GPP/mobiele systemen).